fbpx

Sådan påvirker stress kroppen

Af Journalist Anne Rahbek

Stress er en stor trussel for kroppen, og derfor sætter den alt ind for at beskytte dig. Den tror nemlig, at du er i livsfare.

Når et stort dyr truede stenaldermanden, gjorde hans krop sig klar til at kæmpe. Præcis på samme måde sætter kroppen sig i alarmberedskab, når den trues af stress. Tag med stressen på tur gennem kroppen.

Hjernen
Når vi bliver stressede, øges blodgennemstrømningen i hjernen. Den del af hjernen, hippocampus, som vi bruger til at se muligheder og finde løsninger, bliver overbelastet. Den kan ikke længere regulere stresshormoner, og begynder på længere sigt at skumpe. Det gør os blandt andet dårligere til at huske. Samtidig vokser en anden del af hjernen, amygdala, og det giver os destruktive følelser. Pludselig kan vi ikke længere overskue situationen eller se nogen vej ud.

Lungerne
Under stress ændres vejrtrækningen automatisk. Vi trækker vejret hurtigere og mere overfladisk, fordi kroppen tror, vi er i fare. Det betyder, at åndedrætsmusklen arbejder alt for svagt, og hjælpemusklerne omkring må derfor på overarbejde for at sikre, at der kommer ilt nok rundt i kroppen. Den dårlige vejrtrækning kan give muskelspændinger, dårlig fordøjelse og en endnu mere stresset psyke.

Hjertet og blodtrykket
Stressen baner sig også vej ud i vores blodbaner. Det gør, at vores blodtryk stiger, og det tvinger hjertet til at arbejde hårdere på at pumpe blodet rundt i kroppen. Det kan svække hjertet. Faktisk viser undersøgelser, at stress kan skade hjertet næsten lige så meget som tobak. Det høje blodtryk forøger også risikoen for blodpropper og kan give smerter i brystet.

Maven
Stress går også udover maven. Det sænker vores produktion af bugspyt og galde, som er nødvendige for at nedbryde maden. Det kan give maveproblemer som forstoppelse eller diarré. Derudover begynder leveren at frigøre fedtsyrer til musklerne for at give dem mere energi til fysisk kamp. Fedtsyrerne ender dog oftest med at være nytteløse, fordi kroppen ikke skal præstere fysisk.

Musklerne
En del af kroppens alarmberedskab går også ud på at klargøre musklerne til kamp. Stress udløser på samme måde spændte muskler, særligt i nakke og skuldre. Længerevarende muskelspændinger kan give smerter og gøre dig mere træt, fordi kroppen bruger energi på at holde musklerne spændte.

Related Articles

Guide til meditation

Af Brian Nielsson Der findes mange meditationsformer, og mange af dem har forskellige formål. Den meditation jeg oftest anbefaler er baseret på åndedrættet og har…