fbpx

Skab Bevidstheds-Kultur

Af Brian Nielsson:

Vi er som mennesker kommet helt ud af balance fordi vi har skabt et samfund hvor alt haster. 

Stress, allergi og kræft er nogle af de hurtigst voksende folkesygdomme, som er direkte følge af vores stresset samfund.

Det startede for mange år siden med at vi skulle producere lidt mere effektivt, så vi alle kunne få mad og et sted at bo. 

Men det har for længe siden taget overhånd. Hvis man tænker på alt det vi mennesker har udviklet for at effektiviserer vores verden, er det reelt gået helt galt. Vi har opnået mere luksus i vores biler, i vores hjem og mange andre steder. 

Men prisen har været alt for høj. Vi har nemlig mistet kontakten til os selv og evnen til at nyde livet.

Det konstante fokus på at stræbe efter mere, og effektiviserer,  har sat sig som en kronisk tilstand i os alle, og vi ved ikke længere hvorfor vi har så travlt, det har vi bare. Og alt haster.

Grunden til at det er kommet ud af balance er, at vores hjerne er blevet overbelastet. Den har fået for travlt, for hurtigt. Vores sympatiske nervesystem er konstant i beredskab og det påvirker vores søvn og naturlige niveau for hvile.

Det betyder at vores hjerne hele tiden er i høj aktivitet, og vi giver den ikke lov til at slappe af. Eller måske rettere, vi kan ikke give den ro, for de fleste mennesker kan ikke styrer det der sker i deres hjerne. 

Prøv bare at sige til dig selv, at du skal sætte dig i en halv time og nyde uden at tænke på noget. Du må gerne lukke øjnene hvis du tror det hjælper. Du vil opleve en masse tanker og tankemønstre, og det vil være umuligt at holde styr på dem. 

Når der er så travlt i hjernen, er det umuligt at være “rigtig” nærværende. Du tror måske du er i nærværende, men prøv at observerer dig selv under en samtale, en middag, til et møde eller lign. og du vil opleve, at du bliver distraheret af tanker om noget helt andet.

Når du er ubevidst vil du ikke opleve den samme glæde i det du gør, fordi du ikke er rigtig til stede.  Og husk det er både når du spiser, kysser, leger med dine børn, spiller golf, er på job, er på ferie osv.

Når du er ubevidst tager du ikke de bedste beslutninger.

Tænk hvordan dit liv ville være hvis du var nærværende og bevidst.

Jeg tror ikke mange mennesker kan forestille sig, at der kan være ro i hjernen, eller hvordan det er, at være 100% nærværende. Jeg kan bruge mig selv som eksempel. Jeg har altid følt, at jeg var nærværende, og at jeg nød mit liv. 

Men efter at have arbejdet mig til et andet niveau af bevidsthed, hvor jeg kan få mine tanker og følelser i ro, mærker jeg et helt andet niveau af nærvær. Og jeg kan se, at jeg har levet mange år af mit liv, i en mere eller mindre ubevidst tilstand. 

Der er desværre ikke nogen smutveje eller medicin til øget bevidsthed, men fra første skridt du tager, vil du få mere glæde i din hverdag.

For mange ledere, specielt i brancher med konstante forandringer, er det blevet til et adrenalin-kick at have travlt. Det betyder, at mange af deres beslutninger bliver taget i ubevidsthed, men desværre også, at mange ender med at betale prisen i form af stress.

Hjernen er en muskel, og hvis du har prøvet at træne en muskel, ved du, at den ikke kan klare at blive belastede konstant. Den har behov for hvile for at yde optimalt.

Resultatet af at være ubevidst, kan udvikle sig til en negativ indre dialog, som kan ende med at sætte sig som en tilstand i dit sind. Dit sind kan være præget negativt på forskellige måder. I en ubevidst tilstand opstår der ofte spændinger i kroppen fordi du begynder at bekymre dig.

Ubevidsthed smitter
Mennesker der er ubevidste bliver lettere irriteret, og reagerer følelsesladet og urimeligt. Og det smitter, så hvis du er ubevidst, smitter du andre. Du er sikkert også selv blevet smittet. Hvis du er bevidst, bliver du mindre påvirket af ubevidste mennesker, fordi du hurtigt ser, at deres grund til at reagerer uhensigtsmæssigt, er et resultat af ubevidsthed.

Vi er alle ansvarlige, og har alle sammen været med til at skabe denne situation. Det er ikke så let at afskaffe ubevidsthed, man kan ikke pege på en politiker, en virksomhedsleder eller andre og sige det er din skyld, lav en ny plan.

Det betyder også at der er dig og mig der kan lave det om.  På samme måde som vi smittede hinanden med stress, skal vi nu smitte hinanden med ro, nærvær og mere glæde i alt det vi gør.

Vi skal skabe en bevidstheds-kultur

Men hvordan kan det nu hænge sammen? Jeg er jo nødt til at arbejde hårdt og skynde mig hjem for at hente børn og lave aftensmad for at få det hele til at hænge sammen!!

Det hele handler om måden vi gør det på. Det er inde i vores hoveder vi skynder os. Det er meget få minutter du sparer ved at løbe rundt, eller haste igennem trafikken. Men du opnår helt sikkert at stresse dit sind.

Nye tider – Nye værktøjer – Nye vaner Du har behov for nye værktøjer og nye vaner til at navigere i et samfund, der hele tiden stiller nye og flere krav. Det er ikke et problem at arbejde i et højt gear og have travlt. Kun hvis du glemmer restitution. 

Når man arbejder i et højt gear uden restitution bliver hjernen træt og begynder at opfatte de mindste udfordringer som farer. Den sender besked til nervesystemet om, at der er fare på færde, nervesystemet respondere og går i beredskab. Og så kører den onde cirkel og det bliver svære at stoppe op og tage et break. Fordi hele ens system opfatter det som en kamp eller en flugt og man føler sig i tidsnød og tillader derfor ikke at stoppe op og tage et break. 

Løsningen er at finde frem til hvilke værktøjer og vaner der virker for dig som modpol til dit høje gear. Hvad får dig helt ned i gear og hvor meget skal du gøre det for at modvirke det høje gear i dit liv. Du skal også tage med i ligningen hvordan du er som person, nogle mennesker er mere sensitive og andre har en naturlig måde at skabe ro. Så det er en dårlig idé at sammenligne sig med andre, men langt vigtigere at mærke efter og afprøve forskellige værktøjer og vaner og se hvordan det virker. 

Hvis du har en hektisk hverdag og dagligt mærker pres, føler dig i en form for gråzone tilstand, hvor du ikke rigtig er til stede men mere på en autopilot. Så vil jeg anbefale dig nogle mere intense værktøjer og daglige vaner som åndedrætsøvelse, meditation og yoga. Men også mere af de almindelige vaner som du ved virker såsom, motion, gåture, være i naturen, havearbejde og leg. 

Det er vigtigt at være opmærksom på, at det er din mentale tilgang der er afgørende både på din gåtur og på dit job. Hvis du eksempelvis spiller golf og presser dig selv fordi du skal ned i handicap vil det ikke virke som restitution, men kan øge din stress, hvorimod hvis du nyder naturen, samtalerne med dine medspillere og dit spil, vil være et rigtig godt mentalt break. 

Og sådan er det også når du har travlt på dit job, hvis du formår at tage mentale breaks mellem dine udfordringer kan du bevare en mental fokuseret og afslappet mental tilgang til dine daglige udfordringer. Derfor er det vigtigste at finde “Din” plan for at veksle mellem det høje og lave gear og med de rette værktøjer og vaner.

Related Articles

Guide til meditation

Af Brian Nielsson Der findes mange meditationsformer, og mange af dem har forskellige formål. Den meditation jeg oftest anbefaler er baseret på åndedrættet og har…