Hvorfor meditere?

Der kan være mange årsager til at begynde at meditere
Nogle oplever det som en måde, hvorpå de kan tømme hovedet for tanker, andre til at træne deres opmærksomhed, og andre igen bruger meditation som en afstressende metode til at mærke nuet.
Faktisk resulterer meditation ofte i et mærkbart udbytte på alle tre områder.
Der er mange ting, der kan opleves som værende meditative – dog adskiller disse sig som regel fra egentlig meditation. Meditation er en måde, hvorpå man kan slappe intenst af og samtidig blive bevidst om, hvordan man reelt har det.
Ved meditation sætter man sig ned i en bestemt ramme med et bestemt formål, og som regel er der en særlig meditation, man følger enten ved ekstern- eller selv-guiding.
Hvad er meditation godt for?
De fleste mennesker, der lever med en travl hverdag, oplever ofte en uro, der blot skubbes væk. Ved meditation sætter man sig intenst ned og mærker efter og undersøger, hvad uroen egentligt drejer sig om.
Når vi har for travlt eller har for mange bekymringer i hovedet, har vi det med at glemme vores åndedræt, og netop åndedrættet fungerer ofte som omdrejningspunkt for meditationens ro.
Den ro, der opstår ved meditation, tilbyder en mulighed for at tage et tjek på sig selv. Man kan kalde det for et slags bevidsthedstjek.
Meditationen kan da netop være dén lille øvelse, der hjælper dig til at kigge indad og for en stund slippe det, der ligger til grund for uroen.
Hvad hjælper meditation på?
Meditation kan lindre uro, tankemylder og stress ved at sætte fokus på åndedrættet og ved at forsøge at lade tanker og bekymringer være. Det vil være ganske naturligt, at forskellige tanker og forstyrrelser vil dukke op, mens man mediterer.
Kunsten er da at kunne lade disse forstyrrelser være og henlede sin opmærksomhed tilbage mod åndedrættet. Netop ved denne øvelse træner du din evne til at kontrollere dit eget fokus.
Hvad kan meditation bruges til?
Meditationsøvelser kan altså være med til at styrke din opmærksomhed, dit fokus, og du trænes i at være mere nærværende i nuet. Når du træner dette, vil forbindelser i hjernen blive styrket, så du dels vil blive bedre til at skabe fokus, og dels vil skabe forbindelser, der forbedrer din evne til at være med forstyrrelserne uden at skulle handle på dem.
Meditation kan derved bruges som et værktøj til at træne en række forskellige kognitive evner, men kan lige såvel være en metode til at skabe ro og afhjælpe stress.